domingo, 5 de febrero de 2012

Ganadores de la edición 41 del festival de Rotterdam

Hivos Tiger Awards
Voor de Tiger Awards Competitie 2012 waren vijftien eerste of tweede films geselecteerd. De jury van de zeventiende Tiger Awards Competitie bestond uit actrice en filmmaakster Helena Ignez uit Brazilië, ster uit Rogerio Sganzerla’s The Red Light Bandit, en mede-oprichtster van de legendarische filmproductiemaatschappij Belair; Ludmila Cvikova, hoofd internationale programmering van het Doha Film Institute in Quatar en voormalig programmeur van het International Film Festival Rotterdam; Tine Fischer, directeur van CPH:DOX, het internationale documentaire filmfestival in Kopenhagen, Denemarken; filmmaker Eric Khoo uit Singapore, waarvan het IFFR de animatiefilm Tatsumi vertoond; filmmaker Samuel Maoz uit Israël, wiens speelfilmdebuut Lebanon als project werd gelanceerd tijdens de CineMart en die vervolgens in Venetië werd bekroond met de Gouden Leeuw. Aan de drie Hivos Tiger Awards is voor elke filmmaker een geldbedrag verbonden van 15.000 Euro.

De drie winnaars van de gelijkwaardige Hivos Tiger Awards 2012 zijn:

Clip van Maja Miloš (Servië, 2012)
‘Een krachtige, opstandige, authentieke, eerlijke en onthullende film die hedendaagse middelen aanwendt voro een slagvaardige beschrijving van de mobiele telefoon-generatie, die haar leven vastlegt met beelden opgenomen met hun telefoon.

Clip ging in wereldpremière in de Tiger Awards Competitie 2012. De film is geproduceerd door Film House Bas Celik (Servië).

De jueves a domingo van Dominga Sotomayor (Chili/Nederland, 2012)
‘Deze film brengt scherp, nauwkeurig en teder de vertrouwde omgeving van een familie in beeld. Wij worden meegevoerd op een reis vanuit het perspectief van een kind en herinneren ons momenten uit onze eigen jeugd terwijl we tegelijkertijd de complexiteit die het volwassen leven met zich meebrengt, ervaren en begrijpen.

De jueves a domingo ontving een bijdrage voor script- en projectontwikkeling van het Hubert Bals Fonds, werd geselecteerd voor Hubert Bals Fonds Plus en ging in wereldpremière in de Tiger Awards Competitie 2012. De film is geproduceerd door Forastero en Cinestación (Chili) in coproductie met Circe Films (Nederland). De sales agent is FiGa Films (VS).

Egg and Stone van Huang Ji (China, 2012)
‘De filmmaakster creëert ophef door het persoonlijke verhaal te vertellen van een meisje dat ongewild verstrikt raakt in een leven in de marge. Het taboe uit de film wordt doorbroken met poëtisch taalgebruik. De filmmaakster doet dit met de overtuigende benadering van een auteur en gevoelige regie van de niet-professionele acteurs.

Egg and Stone ging in wereldpremière in de Tiger Awards Competitie 2012. De film is geproduceerd door Yellow-Green Pi en Panorama (China).

NETPAC Award
De NETPAC Jury (Network for the Promotion of Asian Cinema) bekroond de beste Aziatische film van het IFFR 2012. De jury bestond uit Hao Jian (Beijing Film Academy, China), Jean Hae Noh (Mirovision en Screen International, Zuid-Korea) en Meiske Taurisia (babibutafilm, Indonesië).

De winnaar van de NETPAC Award 2012 is:

Sentimental Animal van Wu Quan (China, 2011)
‘For employing innovative visual and narrative construction to cultivate a poignant cinematic style, thereby creating a subtle metonymy about the power structure and tension-ridden human relationships in Chinese society today.’

Sentimental Animal ging in internationale première in de Bright Future-sectie van het International Film Festival Rotterdam 2012.

FIPRESCI Award
De jury van de internationale federatie van filmcritici FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) bekroond de beste film in de Tiger Awards Competitie. De jury bestond uit Carmen Gray (juryvoorzitter, Sight & Sound; Little White Lies, UK), Dennis Lim (Artforum, USA), Marcelo Janot (O Globo, Brazil), Nicole Santé (Oor; Ad Valvas, The Netherlands), Clarence Tsui (South China Morning Post, Hong Kong).

De winnaar van de Rotterdam FIPRESCI Award 2012 is:

Neighbouring Sounds van Kleber Mendonça Filho (Brazilië, 2012)
‘Voor het oproepen van een sfeer van paranoia en bedreiging door een zeer ambitieus gebruik van geluid en cinematografie. De winnaar is Neighbouring Sounds.’

Neighbouring Sounds ontving bijdragen voor script- en scenario-ontwikkeling en voor post-productie van het Hubert Bals Fonds en ging in wereldpremière in de Tiger Awards Competitie 2012.

KNF Award
De jury van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) ging uit van een selectie van films die tijdens het IFFR 2012 nog geen Nederlandse distributeur hadden. De jury hoopt met de prijs de winnaar onder de aandacht te brengen van een Nederlandse distributeur.

Uit de selectie nomineerde de jury van de KNF drie films: Nana van Valérie Massadian (Frankrijk) uit Bright Future en de competitiefilms Clip van Maja Miloš (Servië) en Sudoeste van Eduardo Nunes (Brazilië).

De winnaar van de KNF Award 2012 is:

Clip van Maja Miloš (Servië, 2012)
‘De winnende film is een gedurfd en oogstrelend debuut, waarin een verlaten Servisch na-oorlogse generatie geportretteerd wordt.

Clip ging in wereldpremière in de Tiger Awards Competitie 2012.

Eerder tijdens het International Film Festival Rotterdam 2012 werden de volgende prijzen toegekend:

Tiger Awards voor korte films, EFA Nominatie en New Arrivals Award
Maandag 30 januari zijn Makino Takashi’s Generator (Japan), Mati Diop’s Big in Vietnam (Frankrijk) en Jeroen Eisinga’s Springtime (Nederland) bekroond met de drie gelijkwaardige Tiger Awards voor korte films 2012. De jury gaf een speciale vermelding aan Charlotte Lim Lay Kuen voor haar korte film I’m Lisa (Maleisië).
De korte film die vanuit het International Film Festival Rotterdam genomineerd wordt voor de European Film Awards 2012 is Im Freien (In the Open) van Albert Sackl (Oostenrijk).

De achtste Tiger Awards Competitie voor korte films omvatte eenentwintig films, variërend in lengte van vijf tot zesenvijftig minuten. Als jury verwelkomde het IFFR Rania Stephan uit Libanon, wier eerste lange documentaire The Three Disappearances of Soad Hosni vertoond wordt in het festival; filmcurator en schrijfster Andréa Picard uit Canada, die werkte voor de Cinematheque Ontario en de Wavelengths-sectie van het Toronto International Film Festival samenstelde; en filmcritica en scenarioschrijfster Dana Linssen uit Nederland, hoofdredactrice van de Filmkrant en filmjournaliste van NRC Handelsblad. De Jury maakte de winnaars van de drie gelijkwaardige Tiger Awards voor korte film (3,000 Euro) maandagavond 30 januari 2012 bekend in festivallocatie WORM in Rotterdam.

MovieSquad Award
De Britse speelfilm Weekend van regisseur Andrew Haigh heeft de MovieSquad IFFR Award 2012 gewonnen. De jongerenjury maakte dit vanmiddag bekend voorafgaand aan de vertoning van de winnende film in de Pathé Schouwburgplein in Rotterdam.

De jury bestond dit jaar uit vijf jongeren met een leeftijd tussen de 15 en 19 jaar: Nick Golterman, Manon Keus, Symen Hoogesteger, Juliette van den Dorpel en Roxanne Doorn. De jury koos de winnaar uit twintig festivalfilms. Naast de winnende film werden ook Lena (Christophe van Rompaey, Nederland/België, 2011) en Play (Ruben Östlund, Zweden/Denemarken/Finland, 2011) genomineerd.

MovieSquad IFFR is een initiatief van EYE Film Instituut Nederland in samenwerking met het International Film Festival Rotterdam en wordt mede mogelijk gemaakt door SNS REAAL Fonds

ARTE France Cinéma en Eurimages Awards
De 29e CineMart, de coproductiemarkt van het International Film Festival Rotterdam is woensdag 1 februari afgesloten met de uitreiking van de twee prijzen voor de beste CineMart 2012-projecten. Duncharon van Athina Rachel Tsangari (Griekenland, Attenberg en producent van Dogtooth en Alps) wint de ARTE France Cinéma Award (10.000 Euro) en het speefilmdebuut-project Humidity van Nikola Ljuca (Servië) – een van de vijf projecten uit het BOOST!-programma, een samenwerking van CineMart, het Hubert Bals Fonds en Binger Filmlab - kreeg de Eurimages Co-Production Development Award (30.000 Euro). De jury gaf een Speciale Vermelding aan The Lunchbox van Ritesh Batra (India).

Lions Film Award Rotterdam
De Rotterdamse Lions Club ‘L’Esprit du Temps’ heeft tijdens de Lions Award Avond op woensdag 1 februari 2012 fondsen geworven voor een van de door het Hubert Bals Fonds ondersteunde filmprojecten. De opbrengst van deze speciale Lions Film Award-avond is via het Hubert Bals Fonds ter beschikking gesteld voor de postproductie van de winnende film La Playa van Juan Andrés Arango (Colombia).